U kunt als werkgevers onbelaste vergoedingen aan de werknemers geven. Bijvoorbeeld kerstpakketten of een fiets. Dit kan via de Werkkostenregeling.
Vrije ruimte
U mag alleen onbelast vergoedingen geven als het totaalbedrag onder 1,2% van uw loonkosten blijft. Dit is de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen. U mag alleen onbelast vergoedingen geven als het totaalbedrag onder 1,2% van uw loonkosten blijft. Dit is de vrije ruimte. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen uit de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen.
Gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen
Daarnaast zijn er gerichte vrijstellingen in de werkkostenregeling voor een aantal vergoedingen. Deze gaan, onder voorwaarden, niet ten koste van uw vrije ruimte.
Naast de vrijstellingen is er ook een aantal nihilwaarderingen in de werkkostenregeling opgenomen. Door de nihilwaarderingen gaan een aantal voorzieningen niet ten koste van de vrije ruimte. Het gaat hier om de voorzieningen die u op de werkplek ter beschikking stelt.
Noodzakelijkheidscriterium
Voor specifieke producten, zoals gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur geldt het zogenoemde (beperkte) noodzakelijkheidscriterium. Deze goederen kunt u belastingvrij verstrekken als u deze nodig vindt voor het werk. Het privégebruik is dan niet meer van belang.
Werkkostenregeling vanaf 2015
Tot 1 januari 2015 kon u jaarlijks kiezen tussen de werkkostenregeling en de oude regeling van vrije vergoedingen verstrekkingen. Dat kan nu niet meer. Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. De oude regeling voor vergoedingen en verstrekkingen is vervallen. De werkkostenregeling maakt de loonbelasting een stuk eenvoudiger.